+358 9 6844 9920 moreon@moreon.fi

PAAVO NURMI – LEGENDA, JOKA ELÄÄ TÄNÄKIN PÄIVÄNÄ

Paavo Nurmi oli maailman kaikkien aikojen suurin urheilija. Ei ainoastaan aikanaan, vaan ”lentävä suomalainen” oli tunnettu ”juoksijoiden kuningas” eläessään ja legenda vieläkin. Edelleen Paavo Nurmi on tunnetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia maailmalla, jonka nykypolvikin tuntee ja arvostaa hänen saavutuksiaan, myös kansainvälisesti. 

Paavo Nurmi saavutti kolmissa olympialaisissa 1920-luvulla yhteensä yhdeksän kultamitalia ja kolme hopeamitalia. Martti Jukola (Huippu-urheilun historia, 1935) toteaa, että ”hänessä oli jotakin epäinhimillisen karua ja julmaa, mutta hän valloitti maailman kirkkain asein : tahdollaan, jossa oli yliluonnollista voimaa”.

Vuonna 1925 tammikuussa Paavo Nurmi aloitti kuuluisan Amerikan kiertueen, joka käsitti kaiken kaikkiaan 55 kilpailua sekä lukuisan määrän näytösjuoksuja kouluissa, yliopistoissa ja sotilaskasarmeissa. Matkat ympäri USA:ta tehtiin junalla tai linja-autolla. Kiertue ulottui rannikolta rannikolle Bostonista San Franciscoon ja jopa Kanadaan. Kaikkiaan kilpailuista tuli 51 voittoa, kolme kakkossijaa ja yksi kilpailu päättyi keskeyttämiseen pistoksen vuoksi. Maailmanennätykset paranivat toistakymmentä kertaa. Kohu Amerikassa oli melkoinen ja Paavo Nurmi vierailikin Amerikassa lukuisia kertoja aina 1960-luvulle asti: hän oli aina haluttu vieras paikallisten kuuluisuuksien juhlissa.

Paavo Nurmi Games kunnioittaa legendan muistoa – Lentävä suomalainen

Paavo Nurmi kisat on järjestetty lähes yhtäjaksoisesti jo yli 60 kertaa. Ensimmäiset Paavo Nurmi kisat järjesti Turun Urheiluliitto 13.6.1957, turkulaisen suurjuoksijan Paavo Nurmen syntymäpäivälahjaksi. Perinne on siitä lähtien jatkunut lähes katkeamattomana. Vuonna 1997 kesäkuussa Turun urheilupuiston pääareena nimettiin Paavo Nurmi stadioniksi osana Nurmen 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Paavo Nurmi Turku Oy perustettiin vuonna 2013. Paavo Nurmi Turku Oy:n tavoitteena ja tehtävänä on säilyttää Paavo Nurmen kulttuuri- ja urheiluperintöä monipuolisella ja kiinnostavalla tavalla. Yhtiön omistavat Suomen Urheiluliitto, Turun Urheiluliitto, TuTo, Turun Weikot yleisurheilu ja Nurmen perilliset. Yhtiön toiminta kohdistuu Paavo Nurmi Gamesin, Festivalin ja Paavo Nurmi Legacy kehittämiseen turkulaisen ja suomalaisen urheilun, liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi. Kunniahimoisena tavoitteena on nostaa Paavo Nurmi Games kansainväliseen IAAF:n (kansainvälinen yleisurheiluliitto) Timanttiliiga-sarjaan.

Euroopan unionin ja Europa Nostran kulttuuriperinnepalkinto Paavo Nurmi -hankkeelle

Euroopan komissio ja Europa Nostra julkistivat vuoden 2017 Euroopan unionin kulttuuripalkinnon saajaksi Paavo Nurmi hankkeen. Paavo Nurmen historiallista merkitystä vaaliva hanke Turusta oli voittajien joukossa ja Paavo Nurmi Games ja Festival -kokonaisuus oli vuoden ainoa suomalaisvoittaja ja valikoitui palkinnonsaajaksi kategoriassa kasvatus, koulutus ja tietoisuuden lisääminen. Palkinnon saajat valittiin 39 eri maista tulleiden hakemusten perusteella.

Nykyään Paavo Nurmi kokonaisuus muodostuu Paavo Nurmi Gamesista, Paavo Nurmi Festivalista (koulukiertue, sporttipäivä, master/junior games, Paavo Nurmi Marathon, Paavo Nurmi Legacy).

More On tuotteistaa Paavo Nurmi Gamesin ja Paavo Nurmi Festivalin

More On on solminut yhteistyösopimuksen Paavo Nurmi Turku Oy:n kanssa. Yhteistyösopimus käsittää More Onin toimialalla yksinoikeudella Paavo Nurmi Games/Festival ja Paavo Nurmi Marathonin sekä Kalevan Kisojen organisaation vaatettamisen sekä osallistujatuotteiden toimittamisen.

On hienoa olla mukana hankkeessa, jonka kansainväliset tavoitteet ovat korkealla ja joka vaalii hienon kulttuuriperinteen säilyttämistä sekä sen eteenpäin viemistä uusille sukupolville. Paavo Nurmi Turulla on käynnissä vastuullisuustyö, joka on yksi tärkeistä More Onin arvoista. Ohjelman keskeiset osakokonaisuudet ovat suomalainen puhdas vesi, hiilineutraalisuus, kiertotalous, ohjelmaan sitoutuneet kumppanit sekä vastuullisuus osana viestintää. Lisäksi Paavo Nurmi Turun arvot tukevat More Onin arvoja ja niihin on helppo sitoutua: kansainvälinen, isänmaallinen, historiaa arvostava ja pitkäjänteinen, luotettava ja laadukas, vastuuntuntoinen ja kumppaneilleen hyödyllinen.

Paavo Nurmi Games 11.6.2019

Tervetuloa viettämään kesäiltaa Suomen Turkuun – pue tiimisi Paavo Nurmi Games vaatteisiin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä meihin More Oniin.

Olli Ilmolahti

olli.ilmolahti@moreon.fi

More On Oy

puh. 040 528 9005

 

 

 

 

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.