+358 9 6844 9920 moreon@moreon.fi

KESTÄVÄ KEHITYS – OLETKO HEREILLÄ?

KESTÄVÄ KEHITYS – OLETKO HEREILLÄ?

Kestävän kehityksen ja orgaanisesta puuvillasta valmistetut vaatteet eivät ole ainoastaan 100 % orgaanisesta puuvillasta Fair Traid –reilun kaupan mukaisesti tai erilaisen sertifikaattien mukaisesti tuotettuja, vaan ne ovat aidosti hyvälaatuisia ja miellyttäviä pitää päällä.

Öljyteollisuuden jälkeen, vaate- ja tekstiiliala on maailmana toiseksi saastuttavin toimiala. Tämä on johtanut siihen, että vaate- ja tekstiiliala asettaa viljelijöiden ja työntekijöiden terveyden sekä turvallisuuden vaaraan. Esimerkiksi Intiassa 54 % hyönteismyrkyistä käytetään puuvillapelloille, vaikka itse puuvillan kasvatukseen käytetään vain 5 % viljelyalueesta. Tavanomaisessa puuvillan viljelyssä käytetään laajasti geenimanipuloituja siemeniä, jotka vahingoittavat ekosysteemiä.

Vaaralliset kemikaalit kuuluvat jokaiseen tuotantovaiheeseen vaatteiden valmistuksessa. Tuotannossa käytetään vettä valtavat määrät ja käsittelemätön jätevesi saastuttaa ympäristöä sekä pohjavettä. Harvoin tulee miettineeksi sitä, että vaatteiden kautta saamme ison osan haitallisista aineista ja kemikaaleista vaatteiden mukana kehoomme. Uudet vaatteet pitäisikin yleensä pestä vähintään kerran, jotta haitallisista vaarallisista kemikaaleista pääsee eroon. Uudet vaatteet saattavatkin olla erityisesti ”allergiaherkälle” henkilölle kiusallisia ja yleensä kemikaalit tunnistaakin pistävästä tuoksusta uusissa vaatteessa. Tätäkään emme useinkaan tule ajatelleeksi.

Paljon puhutaan kestävästä kehityksestä, reilusta kaupasta ja orgaanisesta puuvillasta, mutta harvoin tämä edelleenkään näkyy voimakkaasti käytännön elämässämme.

 

 

Itse törmäsin tähän asiaan käytännössä, kun More On Oy lanseerasi Kansainvälisen Judoliiton (IJF) Judo for Peace -ohjelman lisenssituotteet Judon Grand Slam turnauksessa, Dusseldorfissa Saksassa, helmikuussa 2018 (lisätietoja www.judoforpeace.net).  Judo for Peace lisenssituotteet pitävät sisällään esimerkiksi Neutralin® 100 % orgaanisesta puuvillasta valmistetut T-paidat, hupparit, T-paita hupparit ja vauvabodyt (certified by GOTS).

Paikalla oli paljon kansainvälisiä asiakkaita ja Grand Slam turnauksen katsojia, mutta erityisesti saksalaiset asiakkaat, vanhemmat ihmiset ja ennen kaikkea nuoret, nostivat esille reilun kaupan ja orgaanisen puuvillan. Hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä nostettiin esille kemikaaleista, jätevesien puhdistamisesta, energian tuottamisesta ja ennen kaikkea siitä, mihin tuotantoprosessista syntyvä ylijäämämateriaali käytetään. Neutral® käyttää ylijäämämateriaalin muun muassa vaatetagien (vaatteiden tuotetiedot ja viestit) ja nappien valmistamiseen.

 

 

More On edustaa kahta eri kestävän kehityksen tuotelinjaa Neutralia® ja Cottoveria. Molemmat näistä vaatemallistoista valmistetaan ajatellen ihmistä ja ympäristöä – luomupuuvillasta sekä reilunkaupan periaatteella. Voit pukea nämä hyvälaatuiset ja miellyttävät vaatteet heti päälle suoraan pakkauksesta, koska ne ovat kemikaalivapaita.

Se mitä valitset lähimmäksi kehoasi, vaikuttaa paljon ympäristöön ja omaan terveyteesi, mutta tämän lisäksi myös ihmisten työoloihin. Tästä syntyy yritykselle ja/tai yhteisölle tarina: me välitämme ympäristöstä ja ihmisistä. Vaatteet ovat tehokkaita sanansaattajia ja kertovat paljon siitä, keitä me olemme. Tai mitä me haluamme viestiä ja minkälaista brändiä me haluamme rakentaa. Näkyvillä kestävän kehityksen vaatteilla sekä huolellisesti mietityillä viesteillä ja/tai suunnitelulla merkkauksella on sosiaalista ja ympäristöllistä arvoa. Myös itse tuotteen pakkauksella voit viestiä vaatteen ja vaatetagin lisäksi.

 

 

Dokumentti The True Cost esittelee kokonaisuudessaan vaatteiden valmistusketjun. Se kertoo alasta, jota hallitsevat nopea muoti ja jatkuva paine edullisimpiin hintoihin sekä sen vaikutuksista maapalloon ja ihmisiin, jotka valmistavat vaatteemme. Katso dokumentti seuraavasta linkistä: www.truecostmovie.com.

Haluatko lisätietoja ja keskustella lisää? Voisitko sinäkin luoda oman tarinasi brändisi tueksi näkyvillä kestävän kehityksen tuotteilla? Ota yhteyttä!

 

 

 

 

 

Olli Ilmolahti

olli.ilmolahti@moreon.fi

More On Oy

040 528 9005

 

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.